Popis
Pohánkový med má typickú tmavú farbu (narozdiel od iných kvetových medov) a jedinečnú chuť. Vyznačuje sa nezameniteľne silnou arómou a preto sa neodporúča používať do čaju.
Je cenným zdrojom rutínu, z čoho vyplývajú jeho vlastnosti. Najznámejšou vlastnosťou je jeho schopnosť zvyšovať pevnosť a elasticitu stien ciev, obmedzovať krvácavosť periférnych kapilár a zabraňovať vzniku kŕčov. Má účinok proti praskaniu ciev v oku, pri znižovaní krvácavosti ďasien, má pozitívnu úlohu pri znižovaní krvácavosti hrubého čreva a hemoroidov. Rutín je, podobne ako niektoré iné flavonoidy, lapačom voľných radikálov (antioxidačný účinok). Odporúča sa aj pri diétach pri liečbe rakoviny a v kombinácii s mliekom večer pred spaním, ako prostriedok proti nespavosti. Používa sa ako doplnok výživy pri tehotenstve a dojčení.
Čo hovorí výskum?
- Zvyšujú hladinu antioxidantov: Jedna štúdia zistila, že pitie pohánkového medu v kombinácii s čiernym čajom výrazne zvýšilo úroveň antioxidantov v tele. Ďalšou štúdiou bol pohánkový med označený ako med s veľmi vysokým antioxidačným statusom v rebríčku medov na trhu.
- Zníženie cholesterolu: Pohánkový med pomohol znížiť hladinu cholesterolu v krvi, čo môže pomôcť zdraviu srdca a dokonca znížiť vysoký krvný tlak.
- Utišujúci kašeľ: Jedna štúdia konkrétne skúmala použitie pohánkového medu ako liečbu nočného kašľa u detí v dôsledku respiračných infekcií. Štúdia zistila, že pohánkový med bol účinnejší ako liek proti kašľu.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.