Čo možno neviete

VČELÍ MED – ELIXÍR ZDRAVIA, SLADIDLO I LIEK

Charakteristika medu

Med je prírodná sladká látka produkovaná včelami z nektáru rastlín alebo medovice, ktoré včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.

Med patrí medzi tzv. „superpotraviny“, zo všetkých prírodných produktov má najvyšší a vyvážený obsah základných cukrov a širokú škálu zložených cukrov, ktoré sú pre živý organizmus nevyhnutné a zároveň obsahuje nespočetné množstvo:

 

  • vitamínov – B, E, K, C a karotén
  • minerálnych látok – K,Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, I, F
  • hormónov – acetylcholín, noradrenalín, adrenalín
  • organických kyselín, aminokyselín, enzýmov a vodu.

                                                                                                            

Vlastnosti medu

Farba – vodojasná až čiernohnedá, vyskytujú sa žlté, zelené a červené odtiene podľa druhu medu,

Aróma – špecifická podľa pôvodu, kvetové medy voňajú po kvetoch, medovicové majú nevýraznú vôňu,

Chuť – medovo sladká s príchuťou podľa zdroja znášky,

Konzistencia – tekutá, kašovitá až tuhá, v závislosti od pomeru hlavných cukrov,

Priehľadnosť – priehľadný, mierne až silno opalizujúci,

Kryštalizácia medu – je prirodzená vlastnosť medu vzhľadom na to, že med je nasýteným roztokom cukru. Rýchlosť kryštalizácie závisí od množstva glukózy a fruktózy v mede. Ďalším faktorom je aj teplota. Med rýchlejšie kryštalizuje pri teplote 14°C, naopak pri teplote vyššej ako 25°C alebo nižšej ako 5°C kryštalizácia skoro neprebieha.

Med uskladňujeme dobre uzavretý na suchom, tmavom a čistom mieste.

Kedy pomôže lyžica medu?

  • na posilnenie imunitného systému – pôsobí antibioticky a protizápalovo,
  • pri udržaní dobrej duševnej kondície – potláča napätie, zmierňuje nervozitu, nechutenstvo,
  • pri nespavosti, poruchách príjmu potravy,
  • na zlepšenie krvného obehu a prekrvenia, pomôže pri vysokom krvnom tlak a dokáže ho znížiť – med obsahuje acetylcholín, alebo len cholín, ktorý rozširuje cievy (medovicové medy),
  • ako ideálne sladidlo – vzhľadom na rýchle vstrebanie nedochádza ku kvaseniu, plynatosti a bolestiam,
  • pri chorobách – dýchacích ciest, pečene, žlčníka, žalúdka, pri nadmernej tvorbe žalúdočných štiav,
  • pri chudokrvnosti z nedostatku železa, poruchách stravovania – obsahuje totiž aj vysoký podiel prírodných antioxidantov,
  • pri podpornej liečbe – u rekonvalescentov po ochoreniach a vyčerpanosti organizmu,
  • pri udržiavaní zdravej črevnej flóry,
  • ako prevencia pri ateroskleróze – zvlášť vhodné pre starších ľudí (hovorí sa „čo je pre deti v potrave mlieko, to je pre staršieho človeka med“),
  • med by sa nemal podávať deťom do jedného roka, ktorých črevná flóra nie je dosť odolná, preto im prítomnosť spór baktérií v mede môže spôsobiť botulizmus, deti na rozdiel od dospelých nemajú v žalúdku také kyslé prostredie, ktoré by ich zničilo.

Rozdelenie medov:

  1. Medy kvetové (nektárové)

Tieto medy sú spravidla svetlejšie a ich základnou surovinou je nektár z kvetov kvitnúcich bylín. Nektár je sladká šťava vylučovaná nektárodajnými rastlinami ako produkt fotosyntézy. Pokiaľ nektár daného medu pochádza z viac ako 60% z jednej byliny, potom ho môžeme považovať za jednodruhový. Ako príklad jednodruhových medov môžeme uviesť:med repkový, agátový, malinový, lipový, pohánkový, facéliový. Napríklad v čase, kedy kvitne agát a kvitnú aj iné rastliny, včely vyzbierajú nektár práve z agátu, pretože využívajú najatraktívnejšiu znášku. Z viacdruhových medov sa vyskytuje napr. lúčny med, jarný med. Pochádza zo spracovania nektáru viacerých bylín včelami v rôznom pomere.

  1. Medy medovicové

Tieto medy sú tmavej farby a sú živočíšneho pôvodu. Medovica je sladká šťava vylučovaná ako nevyužitý produkt metabolizmu niektorých zástupcov vošiek, červov a pod., živiacich sa miazgou drevín. Medovicu následne zozbierajú včely. Na tvorbu medovice vplýva do veľkej miery počasie, ideálne hmlisté vlhké rána a teplé dni okolo 25oC. Pri medovicových medoch prichádza kryštalizácia približne po pol roku. Z jednodruhových medov sa najčastejšie vyskytuje med smrekový (tmavočervený) a jedľový (tmavozelený). Viacdruhový vzniká kombináciou medovicových medov.

  1. Zmiešané medy

Vznikajú zmiešaním nektárových a medovicových zdrojov znášky a to bez konkrétneho udania pomeru výskytu kvetovej a medovicovej zložky medu. Príkladom je lesný med.

Ako vzniká med?

Sladinu (nektár alebo medovicu) nasáva včela cez sosák a pažerák do medového váčku pohybmi hltanových svalov. Tam je sladina pretváraná na med pridaním enzýmov. Po návrate do úľa odovzdáva lietavka (staršia včela, ktorá lieta mimo úľ) obsah medového váčku robotniciam (včelám spracúvavajúcim a uskladňujúcim sladinu v úli). Túto kvapku sladiny odovzdáva jedna robotnica druhej, pričom dochádza k odparovaniu vody z medu a jeho zahusteniu. Zároveň dochádza aj k biochemickým zmenám (enzýmy štiepia zložitejšie cukry na jednoduché- glukózu a fruktózu). Po zahustení medu je ten zaviečkovaný v pláste voskovým viečkom.